Sony: “PS5 schaarste zeker tot juli dit jaar, mogelijk zelfs het gehele jaar”

PS5 kopen

Consolefabrikant Sony denkt pas in de tweede helft van 2021 “fatsoenlijke voorraden” PS5-consoles te kunnen uitleveren, dat laat het hoofd van de gamingafdeling – Jim Ryan – weten tegenover de Financial Times. De schaarste aan PlayStation 5-consoles heeft alles te maken met de chiptekorten waar de techindustrie al maandenlang mee kampt.

Hoewel Jim Ryan verwacht na juli redelijke aantallen consoles te kunnen verschepen, zal het aanbod waarschijnlijk nog steeds achterblijven op de vraag aankomende zomer. De tekorten kunnen zelfs het gehele jaar aanhouden: de baas van de gameafdeling zegt niet te kunnen garanderen dat Sony eind november wél aan de vraag kan voldoen.

Concurrent Microsoft heeft eerder deze week een vergelijkbaar statement naar buiten gebracht. Tot de zomer verwacht de Amerikaanse techgigant weinig consoles te kunnen uitleveren. Het is net als bij Sony ook onduidelijk of Microsoft na juli wél aan de vraag naar Xbox-consoles kan voldoen. Zowel Microsoft als Sony gebruikt voor zijn consoles namelijk chips van AMD. De consolebouwers zijn hierdoor afhankelijk van de levering van chips.

Vraag naar PS5 hoger dan verwacht

Sony heeft tevens laten weten dat in de laatste twee maanden van vorig jaar zo’n 4,5 miljoen PS5-consoles aan de man te hebben gebracht. Dit jaar wil het bedrijf meer dan 14,9 miljoen PlayStation 5-consoles gaan verkopen. Microsoft geeft geen specifieke aantallen op, maar analisten denken dat de PlayStation 5 het wint van de Xbox Series X en S: Microsoft zou in november en december naar verluidt zo’n 2,8 miljoen exemplaren hebben verkocht.

Naast de consolebouwers leiden ook andere industrieën onder de chiptekorten. Ook onder meer de auto-industrie en makers van grafische kaarten hebben erg veel last van de leveringsproblemen rondom chips. De tekorten zijn een gevolg van het coronavirus. Enerzijds is de productie afgenomen door coronamaatregelen, aan de andere kant nam de vraag naar chips explosief toe doordat consumenten meer interesse hebben in bijvoorbeeld gaming-consoles en laptops.

Direct een seintje krijgen wanneer een PS5 Pre Order plaatsen weer mogelijk is? Schrijf je in voor de PS5 Pre-Order Alert.