PlayStation 5 prijs: Wat is de PS5 prijs?

In het jaar 2019 kondigde Sony de komst van een nieuwe PlayStation aan. De lancering van de nieuwe PlayStation, PS5 genaamd, liet uiteindelijk nog lange tijd op zich wachten. Pas medio november 2020 was de releasedatum van de PlayStation 5 in ons land.

Toen de PlayStation 5 voor het eerst geïntroduceerd werd, vielen enkele dingen direct op. Zo was het opvallend dat de PS5 vrij groot uitgevoerd was, dat de PS5 onwijs snel zou zijn en dat de PS5 een echte verbetering zou zijn ten opzichte van de PS4.

Al snel genoeg werd echter ook duidelijk dat deze verbetering in de prijs terug te zien zou zijn. Daar bleek uiteindelijk niks van gelogen: de PlayStation 5 prijs ligt namelijk een heel stuk hoger dan de originele prijs van de PlayStation 4. Over de PS5 prijs informeren we jou graag zo uitgebreid mogelijk in dit artikel. Daarbij geven wij je ook enkele handige tips om te kunnen besparen op de aanschaf van een PS5!

Wat kost de PlayStation 5?

Heb je interesse om de PlayStation 5 aan te gaan schaffen? Dan moet je rekening houden met een vrij forse investering. De prijs van deze console ligt namelijk een stuk hoger dan de PlayStation 4.

Opvallend is echter dat Sony voor het eerst gekozen heeft voor een compleet nieuwe variant van de PlayStation. Deze variant, de PlayStation Digital Edition genoemd, is een stuk voordeliger dan de ‘normale’ variant. Hieronder vind je alle informatie over de prijzen van de twee modellen van de PlayStation 5.

De PlayStation 5 Digital Edition prijs

Bij de lancering van de PS5 wist Sony met een grote verrassing te komen. Bij de lancering kondigde men aan dat er een nieuwe variant beschikbaar zou komen: de PlayStation 5 Digital Edition. Dit is een editie waarin je alle games online aan kunt schaffen; deze console heeft géén Blu-ray speler, waardoor je niks meer hebt aan de Blu-ray disks van de spellen.

Nee, in plaats daarvan schaf je alle spellen online aan. Deze spellen komen in een online bibliotheek te staan, waardoor je moeiteloos kunt variëren tussen de verschillende spellen die je gekocht hebt.

Ten tijde van de lancering bleek al direct dat de PlayStation 5 Digital Edition de goedkoopste PS5 zou worden. De lanceringsprijs van deze variant lag op 399 euro: daarmee kost deze variant evenveel als de PlayStation 4 ten tijde van de lancering van die console destijds.

Met een bedrag van 399 euro is de PlayStation 5 Digital Edition dus de goedkoopste variant. Mocht je voor deze console kiezen, moet je mogelijk wel even wennen aan de nieuwe situatie. Het spelen van een spel gaat op zich hetzelfde als bij de ‘normale’ variant, maar het aankopen van de spellen gaat wel echt op een andere manier.

De PlayStation 5 Disk Edition prijs

Gaat jouw voorkeur toch uit naar de normale variant van de PlayStation 5? Wil jij gewoon een game in de vorm van een Blu-ray disk kunnen kopen? Dan dien je te kiezen voor de PlayStation 5 Disk Edition. Wat de PlayStation 5 Disk Edition prijs is?

Nou, deze PS5 prijs ligt fors hoger dan de prijs van de hierboven benoemde PS5 Digital Edition. Voor de PlayStation 5 Disk Edition betaal je namelijk een bedrag van 499 euro.

Met dit bedrag laat Sony duidelijk zien dat de PS5 fors duurder is dan de PS4. De initiële aanschafprijs van de PS4 was namelijk 399 euro, terwijl je voor de PS5 Disk Edition dus een bedrag van 499 euro moet betalen. Een stijging van 100 euro is vrij fors te noemen.

Hoe kun je de PS5 prijs zo laag mogelijk houden?

Zie jij het niet zitten om een bedrag van maar liefst 499 euro voor de nieuwe PS5 te betalen?

Er zijn gelukkig meerdere mogelijkheden waarop je de PS5 prijs voor jezelf zo laag mogelijk kunt houden.

Mogelijkheid 1: kiezen voor de PS5 Digital Edition

In dit geval is het een logische keuze om te kiezen voor de PS5 Digital Edition. Daarmee weet je – zonder enige moeite – direct 100 euro te besparen op de aanschafprijs van de PlayStation 5. Die 100 euro kun je vervolgens prima spenderen aan de aanschaf van bijvoorbeeld een extra controller of een nieuwe PS5 game.

Let wel op: het aankopen van de PS5 games voor de PS5 Digital Edition gaat anders. Je dient alle games online aan te kopen, waardoor je een stuk minder ‘gevoel’ hebt voor het geld dat je uitgeeft. Zonder dat je het doorhebt, kun je honderden euro’s aan nieuwe PS5 games uitgeven. Ben hier voorzichtig mee.

Mogelijkheid 2: een PS5 bundel aanschaffen

Als je van de nieuwe PS5 wilt genieten, blijft het niet alleen bij de PS5 prijs. Je moet niet alleen het bedrag van 399 euro of 499 euro neerleggen, maar je moet ook nog games aanschaffen.

Om de totale kosten zo laag mogelijk te houden, kun je daarom kiezen voor een PS5 bundel. In een dergelijke bundel vind je niet alleen de console terug, maar ook bijvoorbeeld een bepaalde game, een extra controller en/of overige accessoires.

De totaalprijs van de PS5 komt daarmee een stukje lager uit. Lijkt jou dit wel iets? Dan heb je de keus uit meerdere PS5 bundels. Bekijk de verschillende bundels, vergelijk deze met elkaar en kies vervolgens voor de gewenste PS5 bundel. Daarmee weet je in ieder geval de totale PS5 prijs een stuk(je) lager te houden!

Mogelijkheid 3: wacht PS5 aanbiedingen af

Vind jij de PlayStation 5 prijs echt véél te hoog? Zie je het daarom ook niet zitten om een PS5 bundel aan te schaffen? Dan kun je er ook voor kiezen om PS5 aanbiedingen af te wachten.

Na verloop van tijd gaan er ongetwijfeld aanbieders komen met interessante kortingsacties. Dankzij die acties hoef je een stuk minder te betalen voor de PlayStation 5; de kortingen kunnen soms behoorlijk hoog oplopen.

Welke aanbieder wanneer met welke korting gaat komen? Dat is uiteraard niet bekend. Het advies is dan ook om meerdere aanbieders goed in de gaten te houden, waarna je uiteindelijk de PlayStation 5 voor de meest interessante prijs aan kunt schaffen!

Mogelijkheid 4: bespaar op de aanschaf van games

Bij mogelijkheid 2 gaven we aan dat het interessant is om een PS5 bundel aan te schaffen. Kun je echter geen bundel vinden met daarin jouw favoriete game? Dan kan het lonend zijn om nog even te wachten met de aanschaf van de betreffende game.

Het ligt namelijk in de lijn der verwachtingen dat de PS5 games in de nabije toekomst voordeliger gaan worden. Door nog eventjes geduld te hebben, kun je de uiteindelijke kosten voor de PS5 dus zo laag mogelijk houden.

Mogelijkheid 5: bespaar op de aanschaf van controllers en accessoires

Vind je de PlayStation 5 prijs echt veel te hoog? Ben je echter alsnog bereid om dit bedrag neer te leggen? Dan wil je wellicht niet meer al te veel geld kwijt zijn aan bijvoorbeeld een extra controller en overige accessoires.

Houd daarom ook goed de prijzen van deze accessoires in de gaten. Dankzij een interessante aanbieding kun je mogelijk vrij veel geld besparen op de aanschaf van een extra controller of bijvoorbeeld een gaming headset voor de PS5!

Wat gaat de PlayStation 5 prijs in de toekomst doen?

Vind jij de PS5 prijs echt te gortig? Het kan lonend zijn om nog even geduld te hebben met de aanschaf van deze console van Sony. Bij de voorgaande consoles bleek namelijk dat de prijs na verloop van tijd gaat dalen. Door nog even geduld te hebben, kun je mogelijk dus gaan genieten van een lagere PlayStation 5 prijs.

Maar, hoe lang moet je daar nog op wachten? Dat is eigenlijk volledig afhankelijk van vraag en aanbod. Indien de vraag naar de PS5 aan blijft houden, hoef je niet te rekenen op een prijsverlaging. Nadat de meeste mensen de PS5 aangekocht hebben, daalt het aanbod echter. Dat is een situatie waarin één of meerdere aanbieders kunnen besluiten om de PS5 prijs te gaan verlagen. Op dat moment kun je toeslaan!

Over het exacte prijsniveau van de PS5 in de toekomst kunnen wij echter geen zinnige uitspraken doen. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, is het prijsniveau van meerdere factoren afhankelijk. Door de prijzen goed in de gaten te houden, kun je mogelijk alsnog geld besparen op de aanschaf van de PlayStation 5.

Is de PlayStation 5 zijn prijs waard?

Ten opzichte van de PS4 is de PS5 dus fors duurder geworden. Is dat echter ook duidelijk terug te zien in de kwaliteit en mogelijkheden van de PS5? Ja, zeker. Ten opzichte van de PS4 is de PS5 een stuk sneller en een stuk minder lawaaierig. Daarbij valt ook op dat het geluid van de PS5 een stuk beter is.

Met de PlayStation 5 geniet je weer van een compleet nieuwe game-ervaring. Een game-ervaring die eigenlijk ongeëvenaard is. In onze ogen is de PS5 prijs dus te rechtvaardigen, maar dat neemt niet weg dat de prijs vrij fors te noemen is.

Verouderde informatie

Nu de PlayStation 5 officieel is aangekondigd door Sony, is de grote vraag: wat wordt de prijs van de PS5? Het antwoord daarop blijft voorlopig gissen, maar wij verwachten een prijs bij release van 499 euro voor het duurste model. Veel hangt daarbij af van de tactiek die Sony gaat gebruiken: komt er eerst één basismodel PS5, of begint de nieuwe generatie direct met twee modellen?

PS5 prijzen

De kosten van de productie van de PlayStation 5 worden natuurlijk bepaald door de hardware. Daarover is nog veel onduidelijk. Veel zal afhangen van de hoeveelheid werkgeheugen die Sony in de next-gen console stopt. Krijgt de PS5 12GB, 18GB of 24GB RAM? Dit zijn allemaal mogelijkheden op een GDDR6 384-bit memory interface, die al door Sony is aangekondigd. Ook de opslagruimte is bepalend: de PS5 gaat draaien op een SSD, veel sneller dan de HDD-schijven in de voorganger, maar ook veel duurder. Kiest Sony opnieuw voor 500GB bij release, of schuift men direct op naar 1TB? Sony kan er ook voor kiezen om twee modellen uit te brengen: een basismodel (nu Slim geheten) en een Pro-model. Dat heeft het bedrijf nooit eerder gedaan bij de introductie van een nieuwe console, maar is nu zeker niet onwaarschijnlijk.

‘Prijzen van de PlayStation 5 wordt aantrekkelijk’

PlayStation-designer Mark Cerny liet namelijk eerder weten dat de PS5 ‘de aanbevolen verkoopprijs van de PlayStation 5 aantrekkelijk zal zijn voor gamers, rekeninghoudend met de uitgebreide mogelijkheden van de console’. De PS3 werd in 2007 op de markt gebracht voor een (voor die tijd) enorme prijs van 499 euro en de verkopen van de console leden daar in het begin duidelijk onder. Waarschijnlijk heeft Sony geleerd van de wetenschap uit het verleden en zal de PS5 niet voor een ‘hoge’ prijs in de winkels komen te liggen. Tenzij er natuurlijk een extra model komt, dat een stuk minder duur wordt.

Op basis van het huidige businessmodel van Sony speculeren wij op een release van twee soorten PS5’s:

  • een goedkoper basis PS5-model voor 299 euro, dat een stuk minder goede hardware krijgt en ook minder functies. Daarbij zal de focus waarschijnlijk vooral liggen op abonnementsdiensten.
  • een duurder PS5-model voor 499 euro, dat Sony in de markt zal zetten als ‘de krachtigste console ooit’. De PlayStation 5 Pro zal moeiteloos 4K-games draaien op een SSD-schijf van minimaal 1TB en minimaal 24GB aan RAM.

Kiest Sony tóch voor de middenweg met slechts één model, dan zal de prijs eerder tussen de 399 en 449 euro komen te liggen. Het bedrijf zal dan gedurende de levensloop van de vijfde generatie een extra Pro-model op de markt brengen, net als tijdens de vierde generatie gebeurde.

Bovenstaande is uitsluitend gebaseerd op speculaties en nog niet door Sony bevestigd. Het is wachten op de officiële aankondiging van de PlayStation 5, zodat we met zekerheid weten wat de echte prijs van de console wordt.

Hoe Sony in 2013 stuntte met de prijzen van de PS4

Bij de introductie van de voorganger, de PlayStation 4, was het aanvankelijk het plan om de console voor 499 euro in de markt te gaan zetten.

Op het allerlaatste moment maakte de top van het bedrijf in de zomer van 2013 de beslissing om de prijs met 100 euro te verlagen en daarmee concurrent Microsoft direct een enorme loef af te steken.

Omdat de PS4 in het najaar van 2013 voor 399 euro in de markt kwam te liggen en de Xbox One voor 100 euro meer, had Sony’s console direct een groot concurrentievoordeel.

De verkoop van de PS4 ging daarmee direct voortvarend en de voorsprong op de Xbox One qua verkoopaantallen is in de jaren daarna alleen maar verder toegenomen: de PlayStation 4 ging meer dan 86 miljoen keer over de toonbank, terwijl de spelcomputer van Microsoft ‘slechts’ 39 miljoen keer werd verkocht.

Prijzen in Nederland?

Op deze website houden we je natuurlijk op de hoogte van de beste prijs van de PlayStation 5 in Nederland. De grote webshops zullen waarschijnlijk de adviesprijs van Sony volgen en daarom bij release even duur zijn.

De PlayStation 4 verscheen in november 2013 voor 399 euro en bleef minstens een jaar zo duur.

Het is de vraag of er direct voldoende voorraad zal zijn van de PS5, want gedurende de eerste fase van een generatie consoles zijn er vaak leverproblemen vanwege de grote vraag.

Direct een seintje krijgen wanneer een PS5 Pre Order plaatsen weer mogelijk is? Schrijf je in voor de PS5 Pre-Order Alert.

No Comments

    Leave a reply