PlayStation 5 kopen

Wil jij ook zo graag de PS5 kopen? De PlayStation 5 kopen is momenteel erg lastig. Maar wij helpen je daarbij!

Bekijk hieronder de actuele voorraden van alle PS5 aanbieders in Nederland.

PS5 kopen – Disk Edition (€499)

PS5 kopen – Digital Edition (€399)

Geldt dat ook voor jou? Dan ben je in dit artikel aan het juiste adres!

In dit artikel zetten wij graag alle informatie omtrent het PlayStation 5 kopen op een rijtje. Zo bespreken we wat de verschillen zijn ten opzichte van de PlayStation 4, waar je op moet letten bij het kopen van een PlayStation 5 en welke PS5 games nú al aan te raden zijn!

PlayStation 5 kopen
PlayStation 5 kopen kan in een Disc of Digital Editie

Wat zijn de specs van de PlayStation 5?

Sony weet zichzelf elke keer weer te overtreffen met een nieuwe PlayStation. Dat was het geval bij de PlayStation 3, bij de PlayStation 4 en ook zeker bij de PlayStation 5. Volgens één van de ontwerpers van Sony is deze PlayStation zelfs als ‘baanbrekend’ te omschrijven.

Hoe dat komt? Dat is grotendeels te danken aan de nieuwste processor van de PlayStation 5. In deze PlayStation is een zogeheten Zen 2-processor te vinden. Deze processor heeft de beschikking over acht kernen die tezamen een snelheid van 3,5 GHz kunnen leveren.

Klinkt dit allemaal iets te technisch voor je? Dat kunnen we goed begrijpen. Als we bovenstaande termen naar verstaanbare taal vertalen, komen we uit op de volgende omschrijving: de PlayStation 5 heeft een ongekend snelle laadtijd.

Met de PlayStation 5 hoef je dus nooit te wachten op het laden van een game. Ook reageert de gameconsole nog sneller op bijvoorbeeld de bewegingen die jij met de joystick van jouw controller maakt.

Ook heeft Sony gezorgd voor een nieuw soort opslagvorm. Men heeft hierbij gekozen voor een SSD-schijf met maar liefst 825 GB aan opslagruimte.

Deze opslagruimte is niet alleen zeer groot te noemen, maar werkt ook nog eens effectief. Het is namelijk een feit dat Sony bij deze schijf ook nog voor een unieke compressie-vorm heeft gekozen. Het voordeel hiervan? De games op een PlayStation 5 nemen een stuk minder ruimte in beslag.

In de onderstaande lijst zie je de belangrijkste specs van de PlayStation 5 naar voren komen. Zijn sommige specs niet duidelijk voor je? Geen probleem; verderop in dit artikel bespreken wij de belangrijkste voordelen van de PlayStation.

 • CPU: 8x Zen 2 Cores at 3,5GHz (variable frequency)
 • GPU: 10,28 TFLOPs, 36 CUs at 2,23GHz (variable frequency)
 • GPU Architecture: Custom RDNA 2
 • Memory/Interface: 16GB GDDR6/256-bit
 • Memory Bandwith: 448GB/s
 • Internal Storage: Custom 825GB SSD
 • IO Throughput: 5,5GB/s (Raw), Typical 8-9GB/s (Compressed)
 • Expandable Storage: NVMe SSD Slot
 • External Storage: USB HDD Support
 • Optical Drive: 4K UHD Blu-ray Drive
PS5 kopen
PS5 kopen doe je altijd inclusief een DualSense controller

Wat kost de PlayStation 5?

Spreken de bovengenoemde specs jou aan? Wil je daarnaast altijd de nieuwste PlayStation in jouw huis hebben staan? Dan is het vanaf eind 2020 mogelijk om de nieuwste PlayStation 5 te kopen. Maar, met welke prijs moet je nou rekening houden?

 • Voor de PS5 Digital Edition betaal je een bedrag van 399,99 euro.
 • Voor de PS5 Disc Edition van de PS5 betaal je een bedrag van 499,99 euro.

Let op: deze varianten worden ook aangeduid met de termen PS5 Digital en PS5 Disc.

Digital edition van de PlayStation 5 kopen

Bij de PlayStation 5 is Sony voor het eerst met een digitale variant gekomen. Wat dit precies inhoudt? Nou, deze digitale variant heeft niet de beschikking over een drive voor de blue-ray’s. Je kunt de games dus niet – zoals normaal – in de PlayStation doen.

In plaats daarvan moet je alle games online downloaden. Nadat je de games gekocht en gedownload hebt, kun je alsnog van hartenlust gaan spelen. Lijkt dit jou wel iets? Dan geniet je dus ook nog van een lagere prijs. Voor de digitale versie van de PlayStation 5 betaal je immers minder dan voor de normale variant.

Disc Edition van de PlayStation 5 kopen

Geef jij toch de voorkeur aan een normale PlayStation? Wil jij gewoon de games in je eigen handen kunnen houden? Dan kun je het beste voor de normale versie van de PlayStation 5 kiezen. Als je deze versie van de PlayStation 5 wilt kopen, moet je rekening houden met een uitgaven van 499 euro.

Is de PlayStation 5 hiermee duurder dan de PlayStation 4? Ja, dat is zeker het geval. Toen de PlayStation 4 uitkwam, was de basisprijs namelijk 399euro. De prijsstijging ten opzichte van de PS4 is dus vrij fors te noemen. Wil je graag een PS5 kopen? Dan kun je dus besparen door voor de online versie te kiezen.

Sinds wanneer kun je de PS5 kopen?

Eigenlijk heeft Sony de gamewereld in 2020 helemaal in haar macht gehad. Het was namelijk voor een ieder wachten totdat deze console uiteindelijk uit zou gaan komen.

Uiteindelijk heeft Sony de PS5 release datum op 19 november 2020 gezet. Vanaf deze datum kun je dus de PS5 in ons land kopen.

Waar kun je de console bestellen?

Voor alle gamefanaten was het halverwege 2020 al mogelijk om een PlayStation 5 te kopen. Daarbij moest je wel genoegen nemen met een pre-order: pas vanaf 19 november 2020 zouden deze consoles daadwerkelijk afgeleverd gaan worden.

Destijds was de PlayStation 5 bij eigenlijk alle grote webshops en winkels te reserveren. Bij bijvoorbeeld Bol.com, Coolblue, MediaMarkt en vergelijkbare winkels/ketens kon je de PS5 pre-orderen.

Zodra we de datum van 19 november 2020 gepasseerd zijn, kun je de PS5 ook in deze winkels gaan kopen. We hebben voor jou een lijstje verzameld van winkels die aangegeven hebben dat zij de PS5 gaan verkopen:

 • BCC: deze keten heeft aangegeven dat zij vanaf 19 november de PS5 gaan verkopen.
 • MediaMarkt: bij deze keten wordt de voorraad continue aangevuld. Het advies vanuit MediaMarkt zelf is om de PS5 alvast online te bestellen. Men weet niet zeker of zij in de winkels grote voorraden aan kunnen bieden.
 • Amazon: ook via deze relatief nieuwe speler kun je de PS5 kopen.
 • Coolblue: uiteraard is het ook mogelijk om de nieuwe PS5 te kopen bij Coolblue. Deze webshop geeft aan dat zij vanaf 18 november de PS5 aan gaan bieden.
 • Intertoys: bij Intertoys was het mogelijk om online een pre-order te plaatsen. De verwachting is dat de PS5 ook via de winkels van Intertoys te koop is, na de datum van 19 november.
 • Bol.com: uiteraard verkoopt ook deze grote webshop de PS5. Bol.com startte met een pre-order actie, waarbij echter al onwijs veel producten verkocht zijn. Het is maar de vraag of Bol.com vanaf 19 november weer een nieuwe lading aan kan bieden, maar het is de verwachting van wel.

Online, of in een winkel?

Rondom de releasedatum van 19 november wordt een ongekende run verwacht. De verwachting is dat héél veel gamefanaten de PS5 willen gaan kopen, waardoor je mogelijk achter het net kunt vissen.

Het is dan ook goed om voor jezelf een afweging te gaan maken: ga je de PS5 digitaal kopen of ga je de PS5 in een winkel kopen? Het lijkt op het moment voor de hand liggend om de PS5 digitaal te kopen. Meerdere ketens hebben namelijk aangegeven dat zij niet weten of zij überhaupt een grote voorraad in de winkels kunnen krijgen.

De PlayStation 5 is hot. Dat blijkt al vanaf het eerste moment. Probeer dus zo snel mogelijk deze console bij één van de bovengenoemde ketens te reserveren. Lukt jou dat niet? Dan moet je mogelijk wachten tot één van de nieuwe voorraden.

Wat zijn de veranderingen ten opzichte van de PS4?

Zo, je weet nu precies waar en wanneer je de PlayStation 5 kunt kopen. Graag focussen we ons nu op een iets ander onderwerp: de verschillen ten opzichte van de PlayStation 4. De voorloper van de PS5 kwam enkele jaren geleden op de markt en was vrij populair te noemen.

Hedendaags kun je een PS4 al voor een bedrag van ongeveer 290 euro oppikken. Daarbij kun je ook nog kiezen voor een PS4 Pro: dat is eigenlijk de luxe versie van de normale PS4. Is deze PS4 Pro te vergelijken met de nieuwe PS5? Ja, op sommige vlakken wel. Als we beide consoles echt goed naast elkaar leggen, zien we toch wel dat er grote verschillen bestaan.

Afmetingen

Allereerst is het opvallend dat de PlayStation 5 iets hoger en breder is dan de PS4 Pro:

 • PS5 Disc Edition: 390 x 104 x 260 millimeter
 • PS5 Digital Edition: 390 x 92 x 260 millimeter
 • PS4: 275 x 53 x 305 millimeter
 • PS4 Pro: 295 x 55 x 327 millimeter

Mocht je de PS5 kopen, moet je dus íets meer ruimte in jouw kast vrijlaten. Daarbij is het goed om te weten dat Sony de PS5 vooralsnog alleen maar staand getoond heeft. Het is daardoor niet helemaal duidelijk of je de PS5 ook liggend kunt gebruiken.

Conclusie: de PS5 is een slag groter dan de PS4. Dit was te verwachten, maar de verschillen zijn vrij fors te noemen. Reserveer dus iets meer ruimte in jouw kast.

Laadtijd

Eerder in dit artikel hebben we al benoemd dat de laadtijd van de PS5 een stuk korter is. Dit betekent dat spellen sneller geladen worden, waardoor je nóg meer in jouw game op kunt gaan.

Sony heeft zelf aangegeven dat je de verschillen als volgt kunt vergelijken:

 • PS5: deze console heeft 0,8 seconde nodig om een wereld in een game te laden.
 • PS4 Pro: deze console heeft 8 seconden nodig om dezelfde wereld in een game te laden.

Het gaat hierbij dus exact om dezelfde wereld. Zoals de specs hierboven laten zien, is de PS5 echt fors sneller dan de PS4 Pro. Het ligt in de lijn der verwachtingen dat het gameplezier hiermee alleen maar verder versterkt wordt.

Conclusie: de PS5 is echt een heel stuk sneller dan de PS4. Eén van de belangrijkste redenen voor veel mensen om een PS5 te kopen.

Geluid

Vind jij het geluid tijdens het gamen belangrijk? Sony is wat betreft het geluid tot een inkeer gekomen: zij zien nu eindelijk in dat het geluid van de PS4 niet heel denderend was. Bij de PS5 is daar dan ook – gelukkig – verandering in aangebracht.

Bij de PS5 heeft Sony gekozen voor een zogeheten Tempest Engine technologie. Door deze technologie hoor je het geluid min of meer om jezelf heen. Je hebt hierdoor het idee dat je écht zelf in de game aanwezig bent, terwijl je slechts voor jouw tv zit.

Met deze nieuwe technologie weet Sony een nieuwe dimensie aan het gamen toe te voegen. Je ervaart nog meer speelplezier, waarbij je nóg meer in de game opgezogen wordt.

Conclusie; een nieuwe PS5 kopen is alleen al vanwege het geluid aan te raden. De geluidstechnologie kan omschreven worden als ‘baanbrekend’.

Controller

Eén van de grootste veranderingen is terug te vinden in de controller. De controller van de PS4 was redelijk standaard en lag in de lijn met de voorgaande controllers. Bij de controller van de PS5 heeft Sony echt een andere keuze gemaakt.

Qua vormgeving verschilt de controller niet overdreven veel. Het belangrijkste verschil is dat de controller van de PS5 nu een duo-tone kleurstelling heeft. Zo kun je kiezen voor een controller met een wit frame en daarop zwarte accenten. Bij de PS4 waren alle controllers altijd in één kleur uitgevoerd.

Verder ligt de controller – volgens Sony – een stuk beter in de hand. Dit komt doordat de controller net iets groter lijkt te zijn, maar ook doordat de controller meer grip heeft gekregen. Juist door die grip kun je urenlang met deze controller in jouw handen zitten, zonder dat je daarbij bijvoorbeeld last van jouw handen krijgt.

Ook heeft Sony gekozen voor een unieke feature: de haptische feedback feature. Dankzij deze feature voel je tijdens het gamen bepaalde vibraties in jouw controller. Juist door deze feature ervaar je verschil tussen bijvoorbeeld de volgende situaties:

 • Als je door zand loopt, gaat dit behoorlijk stroef
 • Als je over stenen loopt, heb je te maken met een stuk minder weerstand

Met de nieuwe controller van PS5 ga je echt het verschil tussen deze twee ondergronden merken. Je kunt dus eigenlijk blind ervaren of je op rotsen loopt of dat je op zand loopt.

Tot slot heeft Sony ook nog gekozen voor de volgende features op de controller:

 • De nieuwe controller heeft een ingebouwde microfoon. Hiermee kun je voice-chatten zonder dat je daar een headset voor nodig hebt.
 • De knoppen aan de rechterkant zijn kleurloos. Je ziet nu alleen nog de symbolen (driehoekje, rondje, kruisje en vierkantje).
 • De controller van de PS5 weegt minder en heeft een betere accu. Daardoor hoef je deze controller minder vaak op te laden.
 • De aansluiting van de USB-C is aan de voorkant van de controller te vinden.
 • Aan de voorkant van de controller zijn ook twee lichtbalken te vinden. Deze bevinden zich aan weerszijde van het touchpad van de PS5 controller.

Conclusie: De PS5 controller is geheel nieuw. Ten opzichte van de PS4 controller biedt deze controller echt meerdere voordelen. Zo kun je nog realistischer de games spelen dankzij deze controller!

PS5 Prijs

Over de prijs van de PS5 en de PS4 hebben we hierboven al het een en ander besproken. Graag zetten we de prijzen nog even voor je op een rijtje:

 • PS5 Digital Edition: 399 euro
 • PS5 Disc Edition: 499 euro
 • PS4: 399 euro (prijs bij de lancering)

Conclusie: de PS5 Disc Edition is fors duurder dan de PS4. De PS5 Digital Edition zit op hetzelfde prijsniveau als de PS4 (tijdens de lancering van deze console).

Wáárom een PS5 kopen?

Toen de PlayStation 5 door Sony aangekondigd werd, was de gamewereld eigenlijk direct in rep en roer. Het is immers een zeer belangrijke gebeurtenis als er een nieuwe PlayStation op de markt komt.

Waren de eerste geluiden over de PS5 positief? Nou, eigenlijk wel. De PS5 is namelijk een stuk sneller, brengt beter geluid met zich mee en biedt een ongekende gamebeleving.

Dat laatste is eigenlijk aan drie verschillende facetten te danken:

 • De games laden een stuk sneller. Hierdoor word je nog meer in de games opgezogen en hoef je nooit meer onnodig lang te wachten.
 • De nieuwe geluidsbeleving is uniek. Dankzij het nieuwe geluid heb je het idee dat je je echt ín de game bevindt. Dit geluid is eigenlijk te vergelijken met het geluid in een bioscoop.
 • De controller is een stuk realistischer. Dankzij de controller merk je nu bijvoorbeeld verschil in ondergronden waar je op kunt lopen. Dit komt de spelbeleving ook alleen maar ten goede.

Dankzij de PlayStation 5 kun je echt van het nieuwste van het nieuwste gaan genieten. Voor de echte gamefanaat is het dus eigenlijk onoverkomelijk om een PlayStation 5 te kopen.

PlayStation 5 games

PS5 games
Enkele PS5 launchgames

Uiteraard spelen ook alle gamebedrijven in op de komst van de nieuwe PlayStation 5. Toevalligerwijs worden in de komende periode óók meerdere games op de markt gebracht; dat is uiteraard te danken aan de komst van de PlayStation 5.

Feit is dat je in ieder geval uit méér dan genoeg games kunt kiezen. Bij de grote webshops en winkels vind je al rijen vol met games die je op de PlayStation 5 kunt gaan spelen. Wij hebben enkele grote namen er tussenuit gepikt:

 • Assassin’s Creed Valhalla – PS5
 • Call of Duty: Black Ops Cold War – PS5
 • Marvel’s Spider-Man: Miles Morales – Ultimate Edition – PS5
 • GTA V – PS5
 • Godfall Ascended Edition – PS5
 • Gran Turismo 7 – PS5
 • NBA 2K21 – Mamba Forever Edition – PS5

Let wel op: de PlayStation 5 games zijn ook weer een slag duurder geworden. Voor meerdere van bovengenoemde games moet je rekening houden met een bedrag van 70 tot meer dan 90 euro.

PlayStation 5 games op een PlayStation 4 spelen

Recentelijk kwam Sony met een nieuwe update: het is óók mogelijk om PS5 games te spelen op een PS4. Hoe dit precies zit? Nou, als je een game in de PS5 doet, kun je deze streamen naar de PS4 bij jou in huis.

Het is daarbij wel noodzaak dat beide apparaten gebruik maken van hetzelfde netwerk. Verder moet je er dus rekening mee houden dat de spelbeleving bij de PS4 een stuk minder is. Je ervaart bijvoorbeeld minder geluid, je krijgt niet alle vibraties e.d. goed door in jouw controller en de laadtijd is ook een stuk langer.

Is het spelen van een game op een PS4 te vergelijken met het spelen van dezelfde game op een PS5? Nee, zeker niet. Zéker op dat vlak heeft Sony weer voor een baanbrekende console gezorgd.

PlayStation 5 vs. Xbox Series X

Weet je nog niet zeker of je een PlayStation 5 gaat kopen? Heeft de Xbox Series X ook jouw aandacht gegrepen wellicht? Deze twee consoles zijn vanaf 2020 weer de strijd met elkaar aangegaan. Opvallend is dat beide consoles dezelfde prijs hebben: ook Xbox vraagt 499,99 euro voor deze console.

De belangrijkste verschillen tussen deze consoles zijn in onderstaande tabel te vinden:

De verschillen tussen de PS5 en Xbox Series X

Conclusies:

 • De PS5 is wit en de Xbox Series X is zwart
 • De Xbox Series X levert meer kracht
 • De PS5 is sneller
 • De PS5 heeft meer ‘exclusieve games’
 • De controller van de PS5 is baanbrekend; Xbox is verder gegaan op de ‘ouderwetse’ weg

Is het aan te raden om een PS5 te kopen?

Wil jij graag altijd de nieuwste console van Sony hebben? Dan kun je eigenlijk maar één ding doen: direct de PS5 kopen. Deze gameconsole brengt weer nieuwe technieken met zich mee én brengt daarmee de spelbeleving naar een onevenaarbaar niveau.

Twijfel je nog enigszins over de aanschaf van een PS5? Ons advies is dan om de PS5 goed te vergelijken met de PS4 en de Xbox Series X. Beide consoles zijn ook interessant te noemen, maar onder aan de streep is de PS5 wel echt baanbrekend. Het is dan ook aan te raden om de PS5 te kopen!

Relevante pagina’s